Krasznahorka Vára 2012. július 17-én

Az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány  személyes megbeszélésre meghívást kapott a Szlovák Nemzeti Múzeumtól dr. Radiszláv Púdelka igazgató úr személyében 2012.07.017. 11 órára . A megbeszélésen az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítványt Fodorné dr. Kovács Éva ,  dr.Gergely András és dr. Szeiler Erika képviselte.

A  Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója  dr. Radiszláv Púdelka  mellett a szlovák fél részéről jelenvolt még: Pavol Simunic- Slovák Köztársaság Kulturális Minisztérium Örökség Védelmi  államtitkár, Stanislav Vallo Slovák Köztársaság Kulturális Minisztérium Nemzetközi Együtműködési osztály államtitkár, Eva Lázárová Betléri Múzeum igazgatónője, Silvia Lörinčíková történész.

A megbeszélés nagyon szívélyes és tartalmas volt.

Az Alapítvány képviselői elmondták, hogy Krasznahorka Vára újjáépítése fontos nem csak az alapítvány számára hanem a magyarság egészének is .

Krasznahorka  Vára közös örökségünk és múltunk.

A megbeszélés folytatására Budapesten kerül ismételten sor.

A megbeszélést követően  a jelenlegi állapotot  mutatták be a Szlovák vendéglátók.

A 2012.03.10-i tűz pusztítások nyomati jártuk be .A Vár  ideiglenes megóvása megtörtént: – ponyvával történő takarás, bútorok megóvása, illetve Bethléren, Kassán  történő az ideiglenes  elhelyezése.

Jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban- vállalkozó kiválasztása az újjáépítésre, biztosító döntése

A krasznahorkai látogatás arról győzött meg bennünket, hogy a teljes helyreállításhoz további adományokra van szükség. Egyetértettek ezzel a szlovák kulturális kormányzat képviselői is. Természetesen  Szlovákiában is folynak gyűjtések.

Magyarországról Alapítványunk szívesen összegyűjti és továbbítja az adományokat, amely erkölcsi feladatra felhívjuk az önkormányzatok, magánosok figyelmét. Feltételezhetjük, hogy a magyar állam is nyújt majd segítséget, de a társadalmi jellegű támogatás nagy jelentőségű lenne.

Ezért arra kérjük Önöket, támogassák a krasznahorkai Vár és Múzeum újjáépítését.

Nagyon áldásos lenne, hogy minél több adomány érkezne így a Várnak a múltja és jelene méltó helyre kerülhetne.